Ekmekler alev alev yanıyor

Rengi süt beyazına dönüyor ekmekler alev alev yanıyor


BAZI un üreticileri, irmik altı diye adlandırılan kalitesiz unlara kanserojen etkisi yüzünden katılması yasak olan benzol peroksit ve potasyum bromat gibi bazı katkı maddelerini ekleyerek, rengini beyazlatıyor ve ekmeklik unmuş gibi fırınlara pazarlıyor. Bu katkı maddeleri çakmak tutulduğunda ekmeğin benzin dökülmüş gibi alev almasına yol açıyor.

EKMEKLERİN çakmak tutulduğunda benzin dökülmüş gibi alev almasının nedeni sonunda anlaşıldı. Buna, normalde krem renginde olması gereken ekmeklere, süt beyazı rengi kazandırmak için irmik altı diye adlandırılan kalitesiz unlara katılan benzol peroksit ve potasyum bromat adlı bazı katkı maddelerinin yol açtığı ortaya çıktı. Belediyelerin 2004 yılından bu yana yaptığı denetimlerde, kanserojen etkisi yüzünden ekmek üretiminde kullanımı yasak olan bu katkı maddelerinin, bazı fırınlar tarafından kullanıldığı savunuluyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, ekmeklere süt beyazı rengi kazandırmak için una benzol peroksit ve potasyum bromat eklenmesi olayı, Türkiye’de ilk kez 2004 yılının ocak ayında Tarım Bakanlığı’na bağlı Konya Tarım Kontrol labaratuvarında yapılan analizler sonucunda ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, kanserojen etkisi yüzünden gerek benzol peroksit ve potasyum bromat’ın katkı maddesi olarak ekmekte kullanımı yasaklanmıştı. Ancak, son dönemlerde belediyelerin yaptığı denetimler, ürettikleri ekmeklerde kaliteli un kullandıkları izlenimi yaratmak isteyen bazı fırıncıların yeniden benzol peroksit ve potasyum bromat kullanımına yöneldiğini ortaya koydu. Tüketicilerin ekmek tercihlerinde, beyazlığın önemli bir unsur olması bunda etkili oluyor. Oysa, sağlıklı ekmeklerde rengin beyaz değil, krem olması gerekiyor. Satın alınan ekmekte, benzol peroksit ve potasyum bromat kulanılıp kullanılmadığı, altından çakmak tutulduğunda alev alıp almamasıyla anlaşılabiliyor.

İRMİK ALTINDAN EKMEK: Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin geçtiğimiz ay hazırladığı "Ekmek Raporu"na göre, irmik altı diye adlandırılan sarımsı renkteki kalitesiz unlar, bazı üreticiler tarafından katkı maddeleri kullanılarak rengi beyazlatılıyor ve fiyatı yüksek olan ekmeklik un gibi pazarlanıyor. Kullanılan ağartma maddeleri ise tehlike oluşturuyor. Raporda ayrıca, katkı maddelerinin hangi miktarda katıldığını kontrol etmenin zorluğuna da dikkat çekilerek, "Türkiye’de 1000’den fazla un fabrikası ve çok sayıda da küçük çaplı imalathane bulunuyor. Bunların çoğunda eğitimli teknik eleman yerine ustalar görev yapıyor. Pazarlayıcı firmaların teşviki ile bu tesisler kalitesiz unlarını düzeltecekleri yerde gelişi güzel, gereksinimden fazla ağartıcı kullanarak, unların niteliğini bozabiliyor. Makarnalık buğdayların yan ürünü olarak elde edilen irmik altı unların sarımsı rengini katkı maddeleriyle gidererek, ekmeklik un gibi rengini beyazlatma yoluna gidebiliyor. Ağartıcı kullanmadan kaliteli un üreten firmalar ile ağartıcı kullanarak tüketiciyi yanıltan ve haksiz kazanç sağlamaya çalışanlar, piyasanın dengesini bozup, güvenini kötüye kullanıyorlar" deniliyor.

HAKSIZ REKABET NEDENİ: Standartlara uygun ekmek üreten firmalar da, bu tür unları kullanan fırıncılara tepki gösteriyor. Ekmeğin rengini beyazlatmak için yasak katkı maddelerini kullanmalarının haksız rekabete de yol açtığını savunuyorlar. Uno Pazarlama Direktörü Sinan Kurmuş, Potasyum Bromat kullanımı konusunda Avrupa ve Amerika’da iki farklı görüşün hakim olduğunu söyleyerek, "AB, toksikoloji çalışmaları net olmadığı için bu kimyasalın kansorejen olduğunu savunuyor. Bu nedenle hem Avrupa ülkelerinde, hem de Türkiye’de kullanımı kesinlikle yasak. ABD ise, toksikoloji çalışmalarının net olmadığını ve kimyasalın kansorejen olduğunun kesinleşmediği görüşünde. Bu nedenle, kullanımına şu anda izin veriliyor. Ancak, Türkiye’de kullanımı yasak olan bu katkı maddelerini bizim yaptığımız gibi hiçbir kuruluşun ürünlerinde kullanmaması gerekiyor" dedi.

Türkler yılda 44 milyar ekmek yiyor

TÜRKİYE’de günde 120 milyon, yılda ise 44 milyar adet ekmek tüketiliyor. Ekmekte pazar hacmi ise 10 milyar YTL’yi aşıyor. Ekmekle ilgili denetimleri, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlükleri gerçekleştiriyor. Ancak, belediyelerin de Tüketici Kanunu çerçevesinde fırınlarda denetim yapma yetkisi bulunuyor. Fırınların yılda en az iki kere denetlenmesi gerekiyor. Ayrıca, herhangi bir şikayet durumunda da, ani denetleme yapma yetkisi bulunuyor.
Hurriyet

Yorumlar